Parametr | Jednostka | wartość uzyskana |
Wartość dopuszczalna *zgodnie z RMZ |
uwagi/wyjaśnienia |
---|---|---|---|---|
Barwa | mg Pt/l (miligramy platyny na litr) | 2 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian | Zalecany zakres wartości do 15 mg Pt/l. Barwa wody w normie. |
Mętność | NTU (nefelometryczna jednostka mętności) | 0,18 | Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian | Zalecany zakres wartości do 1 NTU. Mętność wody w normie. |
pH (stężenie jonów wodoru) | - | 7,4 | 6,5-9,5 | Wartość pH wody w normie. |
Przewodność | µS/cm (mikrosimensy na centymetr) | 234 | 2500 | Wartość przewodności nie może być większa niż 2500 µS/cm. Przewodność wody w normie. |
Zapach | - |
z1R (z-zapach na zimno, 1-bardzo słaby, R-roślinny) |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian | Zapach wody prawidłowy. |
Smak | - |
z0 (z-smak na zimno, 0-brak smaku) |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian | Smak wody prawidłowy. |
Chlor wolny | mg Cl2/l (miligramy chloru wolnego na litr) | 0,08 | 0,30 | Wartość chloru wolnego w normie. |
Glin | µg Al/l (mikrogramy glinu na litr) | 11 | 200 | Wartość glinu w normie. |
Żelazo | µg Fe/l (mikrogramy żelaza na litr) | 100 | 200 | Wartość żelaza w normie. |
Twardość ogólna |
mg CaCO3/l (miligramy węglanu wapnia na litr) | 90,1 | 60-500 | Twardość wody w normie. Woda miękka. |
on (stopień niemiecki) | 5,0 | 3,4-28 | ||
Escherichia coli | jtk/100 ml (jednostki bakterii w 100 ml) | 0 | 0 | Brak bakterii w badanej próbce. |
Bakterie grupy coli | jtk/100 ml (jednostki bakterii w 100 ml) | 0 | 0 | Brak bakterii w badanej próbce. |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2ºC po 72h | jtk/1 ml (jednostki bakterii w 1 ml) | Nie wykryto | Bez nieprawidłowych zmian | Zaleca się aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała: 100 jtk/1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej, 200 jtk/1 ml w kranie konsumenta. |